Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф почина на 79 години след продължително боледуване в

...
Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф почина на 79 години след продължително боледуване в
Коментари Харесай

Почина бившият президент на Пакистан Первез Мушараф

Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф почина на 79 години след дълготрайно боледуване в частна клиника в Дубай. Той беше президент на Пакистан от 2001 година до 2008 година

Мушараф е роден в Делхи в фамилията на посланик. През 1961-1964 година учи в Пакистанската военна академия, след 1971 година - в Командно-щабния лицей в Куета, в Националния лицей по защита в Равалпинди, а също и в Кралския лицей по отбранителни проучвания във Великобритания.

Мушараф, някогашен военачалник с четири звезди, е назначен отпред на сухопътните сили на Пакистан от Наваз Шариф през 1998 година, който по това време е министър председател на страната. През 1999 година Мушараф прави анемичен боен прелом, в който смъква от власт Шариф и в началото става министър-председател. През 2001 година се прогласява за президент, оставайки и на постовете министър-председател и началник-щаб на сухопътните сили.

През 2007 година Мушараф влиза в спор със личното си обграждане и с Върховния съд, който е срещу присъединяване му в идващите президентски избори. На 6 октомври 2007 година Мушараф въпреки всичко е избран отново за нов мандат. Върховният съд стартира да бави одобряването на резултатите от вота. В резултат на това Пакистан влиза в политическа рецесия. Мушараф разгласи изключително състояние, суспендира (отменя) конституцията и редица цивилен свободи и по-късно постави клетва като президент.

Проведените през февруари 2008 година парламентарни избори донесоха победа на опозицията. За да избегне импийчмънт, Мушараф подаде оставка на 18 август 2008 година и отпътува да живее в Лондон.

През 2013 година Мушараф се завръща в Пакистан, с цел да взе участие в парламентарните избори, само че няколко дни по-късно бяха формирани няколко наказателни каузи против него, в това число по обвинявания в убийството на някогашния министър председател Беназир Бхуто и в държавна измяна.

Мушараф беше задържан и подложен под домакински арест.

През март 2016 година той получи позволение да пътува в чужбина за лекуване, само че даде обещание да се върне в Пакистан, с цел да бъде изправен пред съда.

На 17 декември 2019 г. Мушараф беше осъден на смърт от специфичния съд на Пакистан. Той беше приет за отговорен в държавна измяна за въвеждането на изключителното състояние през 2007 година и суспендирането на конституцията. Той е и първият боен водач, който застава пред съда за прекратяване на конституцията, написа svobodnaevropa.bg. През последните години Мушараф живееше в заточение в Обединените арабски емирства.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР